Stikala in vtičnice TEM za električno varnost

Obnova stanovanjskega in poslovnega objekta je pogosto povezana s temeljito obnovo električnega sistema. Pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti vas in vaših najdražjih imajo stikala in vtičnice TEM, ki hkrati poskrbijo za lepši videz vaših prostorov.

Kakšna stikala in vtičnice TEM poznamo?

Nabor možnosti je velik, zajema pa praktično vse potrebe pri prenovi električnega omrežja, hkrati pa tudi pri prenovi ali vgradnji telekomunikacij. Izbirate lahko med enojnimi ali dvojnimi stikali, enako velja za okvirje. Okvirje in stikala dobite v različnih načinih izvedbe, različnih barvah in oblikah – glede na lastne želje in drugo pohištvo, lahko torej izberete tudi želena stikala in vtičnice.

Pomemben je tudi nabor stikal s pomočjo katerih zagotovite komunikacijo med dvema različnima procesoma na isti ali različni napravi – zagotavlja torej stanje ON/OFF (prižgano oziroma ugasnjeno). Pomembno je, da vtičnica zagotavlja varnost, zato je namestitev stikal najprimerneje prepustiti strokovno usposobljeni osebi.

 

stikala in vtičnice TEM

 

Podobno velja za vse omenjene elemente, vključno z vtičnicami. Prav slednje so lahko z vidika varnosti najbolj problematične, zlasti pri najmlajših članih gospodinjstva, ki z veseljem preizkušajo prav vse kotičke stanovanja, ki jih lahko dosežejo.

Komunikacijske vtičnice poskrbijo za povezljivost z zunanjim svetom – gre namreč za vtičnice preko katerih vzpostavite povezavo s ponudnikom telekomunikacijskih storitev, ki zgotavlja storitve televizije, internetnih storitev in storitev telefonije.

Kako poskrbeti za varnost ob uporabi električnega omrežja?

Varnost pri uporabi električnega sistema je osnova za katero moramo dobro poskrbeti – ne le zase, pač pa vse, ki v vaše prostore vstopajo. Omenili smo že problematiko najmlajših članov družinskega gospodinjstva, ki preverijo prav vse dele, zato je pomembno, da vtičnice zaščitimo pred njihovo raziskovalno žilico.

Pomembno je, da spremljate vse naprave, ki jih vključite v električno omrežje – če zaznate, da se je kabel naprave ali sama naprava preveč segrela, poskrbite, da napravo čim prej odklopite iz omrežja ter preprečite nepotrebne poškodbe. Poskrbite za redne vzdrževanje električne napeljave ter preprečujete prekomerno obremenitev sistema. Ko naprav ne uporabljajte, jih vedno izklopite.