Parodontoza – stanje, ki ga lahko preprečimo

Že od majhnega se učimo, da je redna higiena ustne votline ključna za zdravje celotnega telesa. Neustrezna ustna higiena v stanje imenovano parodontoza, ki v najhujšem primeru vodi celo v izgubo zob. Kaj je parodontoza in kako jo prepoznati? Na spletni strani https://luxdental.si/paradontoza/ najdete vse, kar morate vedeti o parodontozi, nekaj informacij pa vam predstavimo tudi v nadaljevanju.

Kaj moram vedeti o parodontozi?

Gre za stanje vnetja dlesni, ki ga povzročajo različne bakterije, ki se ob neredni ustni higieni zbirajo na območju zob, zobnih prostorov ter dlesni. Sprva jo običajno prepoznamo po krvavitvah iz dlesni med ščetkanjem, napredne oblike tega stanja pa vodijo v poškodbe zob in kosti v katero so zobje vrasli. Dobra novica pa je, da lahko z zgodnjim zdravljenjem in primerno ustno higieno stanje vzdržujemo ter preprečimo resnejše poškodbe zob in obzobnega tkiva.

 

parodontoza

Redna ustna higiena je osnova zdravja ust in celotnega telesa.

 

Faze razvoja bolezni

V prvi fazi pojava parodontoze govorimo o vnetju oziroma gingvitisu. Stanje enostavno prepoznamo po krvavitvah dlesni med ščetkanjem in nitkanjem zob. Na zobeh pa se lahko pojavijo tudi plaki, ki jih sestavljajo bakterije in ostanki hrane na naših zobeh.

V drugi fazi, kjer gre za zgodnjo fazo parodontoze, se pojavi odmik dlesni od zob, med zobmi in dlesnimi pa se pojavijo majhni žepki. V slednjih svoj prostor za razmnoževanje in življenje najdejo bakterije. Ker imunske celice vašega telesa prepoznajo bakterije, se začnejo proti njim boriti, posledica tega pa je prej omenjen odmik dlesni, krvavitve iz dlesni, lahko pa se že pojavijo tudi prve izgube kosti.

V naslednji fazi napredne bolezni pride do krvavitve in že bolečine okoli zob, dlesen vse slabše opravlja svoje naloge. Posledično zobje izgubljajo podporo, mehko tkivo in kost okoli zob se izgubljajo, zobje postanejo majavi. Vnetni odziv se lahko iz ust prenese v odziv celega telesa.

Zadnja, napredna, oblika parodontoze vodi v propad vezivnega tkiva, ki nudi podporo vašim zobem. Dlesni, zobje in tkivo okoli zob se torej uniči, razpade. Bolnik v tej fazi občuti hude bolečine med žvečenjem, pogosto se pojavi slab zadah. Zelo verjetno pride do izgube zob.

Kaj lahko naredim sam/a?

Poskrbite za redno ustno higieno, ki naj vključuje ščetkanje zob vsaj dvakrat dnevno (še bolje po vsakem obroku). Pravilna ustna higiena naj vključuje tudi medzobne prostore in nitkanje zob. Ob pojavu opozorilnih simptomov nemudoma obiščite zobozdravnika, ki vas bo napotil k specialistu (ustnemu higieniku) preden bo prepozno.