Proktologija pomaga pri številnih težavah zadnjika

Proktologija je medicinska veda, ki zdravi težave s hemeroidi, analno fisuro, fistulo, absces in razna vnetja danke. Proktologija se ukvarja se tudi z izpadom danke ter s težavami z uhajanjem blata, kondilomi, tumorji na danki, pa tudi s spolno prenosljivimi proktološkimi boleznimi. Najbolj pogosto imajo ljudje hemoroide in zlato žilo. To je zelo pogosta oblezen, ki prizadene lahko vsakega ne glede na starost. Gre za venski pletež v zadnjiku, ki skrbi za sluzi in vetrove, če je vse v redu. V tem delu zastaja kri in so žile znotraj in zunaj lahko povečane, kar povzroča lahko tudi pogosto zaprtje.

proktologija

Proktologija velikokrat pomaga tudi nosečnicam in ljudem s prekomerno telesno težo, saj imajo velikokrat težave prav s hemeroidi in zlato žilo. Lahko pa se dogodi analna razpoka ali fustula. To težavo imajo ljudje, ki so ves čas zaprti in je njihovo blato zelo suho. Ker blato pritiska na zadnjik, poči in se pojavijo krvavitve. Pomagajo pa tudi mazila pri tej težavi. V lekarni pa se dobijo tudi analni čepi. Vendar je proktologija tudi zelo učinkovita in se priporoča.

Če se pojavijo glivice in herpes ali vnetja, luskavica in podobno, postane zadnjih zelo srbeč. Tudi s tem se ukvarja proktologija. Nekateri menijo, da bo problem rešilo bolj temeljito umivanje, vendar to situacijo lahko še poslabša in je treba poiskati strokovno pomoč. Pretirano umivanje namreč odstrani potrebne sluzi za izločanje blata ter koža postane še bolj občutljiva in srbeča. Seveda je normalno umivanje priporočeno, vendar se ne uporabljajo mila, ampak le topla voda.

Pregled se opravi najprej tako, da se zdravnik temeljito pogovori pacientom. Ta metoda je preprosta in se nanjo ni treba pripravljati, lahko pa se jo opravi tudi med menstruacijo. Pregled se opravi na več možnih načinov, kakor pacientu bolj ustreza. Najprej se predel težav le opazuje brez dotika in šele nato se po potrebi opravi pregled s tipanjem.