Ne pozabimo na izobraževanje odraslih

Izobraževanje odraslih je proces, ki posameznikom, ki že delujejo na trgu dela, daje priložnost za učenje. Takšna priložnost je seveda neprecenljiva, saj se tako lahko vsakdo nauči nekaj novega, pridobi nove kompetence ter izboljša svojo samozavest. Na ta način lahko uresniči tudi svoje še neuresničene želje. Za izobraževanje tako nikoli ni prepozno – udeležimo se lahko namreč različnih izobraževalnih programov, ki nam jih omogočajo šole, ljudske univerze, specializirane ustanove za izobraževanje, podjetniški izobraževalni centri ter zasebniki, ki so pridobili status zasebnega učitelja.

Zakaj je izobraževanje odraslih tako pomembno?

Po zaključku šolanja se večina posameznikov odloči za razvoj kariere svojega področja. Končanje procesa šolanja nam omogoči, da ostajamo na mestu ter prenehamo s pridobivanjem znanj. Naša življenja se ustalijo, pojavi pa se lahko tudi stagnacija. Z izobraževanjem starejših lahko izboljšamo splošno razgledanost, poskrbimo za srečnejše družine, skupnosti ter celo državo. Izobraževanje namreč podira meje, tako pa ustvarja bolj sočutne ter strpne posameznike, ki se počutijo izpolnjeni.

izobraževanje odraslihIzobraževanje odraslih ima velik vpliv na izobraževanje mladih. Kljub temu, da se mladi veliko naučijo prav v šolah, ima velik vpliv nanje tudi domače okolje. Če so starši pripravljeni na vseživljenjsko učenje, je velika verjetnost, da bodo tudi otroci na šolanje gledali drugače – z manj odpora. Izobraževanje odraslih tako predstavlja pomemben pozitiven vzor vsem mlajšim generacijam. Seveda pa ima tovrstno izobraževanje ogromno prednosti tudi za tiste, ki so vanj vključeni. Skrbi za krepitev možganskih celic ter nas ohranja v stiku s časom. Pomaga nam ohranjati tisto, kar smo ustvarili ter prepreči slabšanje naših logičnih sposobnosti, kar je običajno posledica pomanjkanja vaje. Vsekakor lahko izobraževanje odraslih močno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja, saj širi obzorja ter deli pomembne informacije. Ne nazadnje lahko z novimi kompetencami odpiramo tudi nove karierne poti. Mnogi posamezniki se namreč znajdejo v ujetem krogu, saj se jim zdi, da so svojo priložnost, da bi uresničili otroške sanje že zamudili. Temu seveda ni tako.

Izobraževanje odraslih ne nazadnje omogoča tudi sklepanje novih poznanstev in prijateljstev in tako močno pomaga tistim, ki so osamljeni ter nimajo nikogar, s katerim bi se lahko pogovarjali ter družili. Široka ponudba različnih izobraževalnih programov vsakomur omogoča, da izbere znanje, ki ga želi pridobiti. Znanje in informacije so predane na način, ki združuje prijetno s koristnim, tako pa odlično prispeva tudi k ustvarjanju novih socialnih stikov.

Čeprav lahko izobraževanje vzame nekaj časa, včasih pa tudi denarja, je vredno naše investicije, saj nam ostane za vse življenje ter je edino, česar nam nihče ne more odvzeti.