Kamini na bioetanol – jih že poznate?

Kamini že od nekdaj predstavljajo pomemben element marsikaterega stanovanja oziroma hiše. Ali veste, kako izgledajo kamini na bioetanol oziroma ali ste zanje sploh že slišali? Danes bomo nekaj besed namenili prav takim kaminom, ki sicer ne sodijo med prave ogrevalne naprave, čeprav v prostor oddajajo tudi toploto.

Kamini in zgodovina uporabe

Kamini se v prvi vrsti povezujejo z ognjem, pri čemer jih najpogosteje povezujemo z njihovo vlogo pri ustvarjanju sproščujočega ambienta ter segrevanje prostora. Zgodovinsko gledano so ljudje kamini uporabljali za ogrevanje stanovanjskih hiš, kuhanje, segrevanje vode za pranje perila ter druga gospodinjska opravila. Prve kaminom podobne strukture je uporabljal že prazgodovinski človek, kamini, ki so preko dimnika povezani z zunanjo okolico, pa so se prvič pojavili v severni Evropi in sicer v 11. ali  12. stoletju našega štetja.

Kaj so kamini na bioetanol in kako delujejo?

Kamini na bioetanol predstavljajo sodobno obliko kaminov, ki vse pogosteje dobivajo mesto v naših domovih. Kot že ime pove, kamini na bioetanol izkoriščajo alternativni vir toplote. Bioetanol je naravno gorivo, ki ga pridobivamo iz rastlinskih vrst kot je na primer koruza, zato sodi med okoljsko bolj prijazne oblike goriv.

 

kamini na bioetanol

 

Kamini delujejo na način, da v gorilnik enostavno vlijemo bioetanol in ga prižgemo. V osnovi ločimo avtomatske in ročne kamine za bioetanol. Čas gorenja je odvisen od rezervoarja za bioetanol in same toplotne moči, ki jo kamin proizvaja (običajno od 4 ur, pa vse do  15 ur). Pri izbiri kamina na bioetanol bodite pozorni tudi na prostornino prostora v katerega želite kamin namestiti, saj so običajno z napravo povezane tudi omejitve minimalne prostornine prostora.

Prednosti kaminov na bioetanol

Med glavne prednosti uporabe kaminov na bioetanol zagotovo sodi prijaznost proizvoda do okolja. Uporaba etanola je v primerjavi z ostalimi fosilnimi gorivi bolj prijazna do okolja, gorenje je čisto, varno, pa tudi varčno. Taki kamini so enostavni za vgradnjo, uporaba pa je povsem primerna za vsako stanovanje ali hišo, saj kamin ne ustvarja prašnih delcev in umazanije. Kamini dodatno prepričajo tudi s svojim izgledom in učinkovitostjo.

Kaj pa cena?

Kakovostne kamine na bioetanol z ročnim upravljanjem dobite za 1.000 – 1.500 €, kamine na avtomatsko upravljanje pa za 2.000 – 2.5000 €. Primerni so za vsa stanovanja in hiše, pred nakupom pa bodite pozorni predvsem na to, ali lahko zagotovite dovod svežega zraka.