Kako nastane granulom?

Verjetno se je že vsak kdo izmed nas srečal z težavami z zobmi. Bodisi je šlo zgolj za manjši karies ali pa ste z svojimi zobmi imeli več težav. Eden do zalo poznanih kroničnih obolenj je tudi granulom. Granulom lahko dolga leta miruje in ne povzroči resnejših težav. Velikokrat lahko granulom začutimo ravno ob padcu odpornosti, takrat lahko z manjšo ali celo večjo oteklino in bolečino začutimo močno kljuvanje v naših dlesnih. Granulom je potrebno jemati skrajno resno. Občutimo ga lahko že ob za barvanosti zobra, bolečini pri ugrizu ali zgolj pri močni napetosti zoba. Za določitev granuloma je potrebno opraviti rentgensko slikanje kjer se le ta kaže kot temnejša obarvanost.

Granulom se največkrat razvije iz kariesa, zato je potrebno še toliko več dati pozornosti k rednim zobozdravniškim pregledom. Sam pregled vaše ustne votline je predpogoj za hitro odrivanje nepravilnosti in morebitnih bolezni vaših zob in dlesni. Pri pregledu je dobro, da vas vaš zobozdravnik vsaj enkrat letno napoti na rentgensko slikanje vaših zob. S sliko namreč zobozdravnik lahko odkrije nepravilnosti, ki jih z prostim očesom ne zazna. Veliko prikritega kariesa se namreč lahko zgodi ravno pod zobom.granulom

Granulom posledično lahko vpliva na razpadanje kosti pod dlesnijo in s tem k odmiranju vaših zob. Odmiranje oziroma razpadanje kosti lahko privede do nenadzorovanega odpadanja in majanja vaših zob. Zobne bolezni lahko prevedejo tudi do smrti. Zobje zelo močno vplivajo na kakovost našega zdravja. Pri tako močnih obolenjih kot je granulom lahko pride do močnega gnojnega vnetja in s tem do zastrupitve krvi ter smrti. Zobozdravstvene storitve jemljite skrajno resno in svojega zobozdravnika obiščite vsaj na vsake pol leta. Svoje zobe redno negujte in jim posvečajte veliko pozornosti. Med umivanjem svojih zob ne pozabite na nitkanje, Strokovnjaki za higieno zob prav tako priporočajo uporabo zobne prhe, ki še dodatno uniči bakterije med našimi zobmi.