Čistilne naprave

Je še kdo, ki ne ve, kaj so čistilne naprave? Najverjetneje smo z njimi seznanjeni že skorajda vsi, je pa res, da je vsi ne potrebujemo. Čistilne naprave bodo sčasoma obvezne v vseh domovih, ki niso priključeni na javno kanalizacijo.

čistilne naprave

Zato je dobro, da se še pred uveljavitvijo tega zakona pozanimamo, ali to napravo potrebujemo. Če jo, bo treba kar nekaj razmisleka o tem, katero izbrati, saj je ponudba na trgu tako velika, da se v množici produktov kaj kmalu izgubiš. Ko izbiramo čistilne naprave, moramo vedeti, za koliko članov jo potrebujemo, kam jo bomo postavili, katero vrsto si želimo in podobno. Morda lahko v čistilno napravo nadgradite celo obstoječo greznico, vendar se boste morali najprej pozanimati, ali je to sploh mogoče. Potem je tu še subvencija države za čistilne naprave, ki se jo prav tako splača izkoristiti, saj gre za nepovratna sredstva, vsekakor pa morate dobro prebrati pogoje, pod katerimi boste ta sredstva prejeli in tudi obdržali.

Čistilne naprave so primerne za čiščenje odpadnih voda iz gospodinjstva, kar je pomemben korak na poti k boljši oziroma učinkovitejši skrbi za naravo oziroma okolje, v katerem živimo. Vendar pa to ni vse, kar bi morali uzakoniti, saj bi lahko za naravo veliko več dobrega naredili tudi na drugih področjih. Že s tem, na primer, da varčujemo s porabi pitne vode in namesto nje uporabljamo deževnico, kjer koli je to mogoče – za pranje vozil, zalivanje vrtov in podobno. Pa tudi pri električni energiji lahko krepko privarčujemo, če smo vsaj malce pozorni na naše vsakodnevne navade. Res je, postali smo kar malce razvajeni glede tega, da imamo vse na dosegu roke, zato bi se morali vsaj malo zamisliti, kam gre za svet. Dolgoročno tako namreč ne bo šlo, vse je že prenasičeno, postali smo prezahtevni in vse moramo dobiti takoj. Narava pa je le ena.