Ahilova tetiva je ključna za vaše gibanje in nemoteno hojo

Ahilova tetiva je izraz za usodno slabost nekoga (oziroma nečesa) močnega in nepremagljivega, ki ga nasprotnik lahko izkoristi proti njemu. SEMOS je napredna tehnologija zdravljenja Ahilove tetive. Ahilova tetiva je izraz, ki se je obdržal tudi v vsakdanji rabi, izhaja pa iz starogrške legende o junaškem bojevniku Ahilu. Tetiva med stopalom in golenjo je dobila ime po kiti oziroma tetivi nad peto, ki povezuje troglavo mečno mišico s petnico. Kljub temu, da gre za najmočnejšo človekovo tetivo, pa je to precej občutljiv del telesa, saj se lahko hitro vneme ali poškoduje (natrga) – pri rekreativnih športnikih predvsem ob nezadostnem ogrevanju in raztezanju, pri profesionalnih športnikih pa zaradi velikih obremenitev.
ahilova tetiva
Do poškodbe te široke kite pride zaradi degenerativnih sprememb, značilnih predvsem za zrelo in zgodnje starejše življenjsko obdobje, torej pri populaciji med 30. in 60. letom. Bolečini v Ahilovi peti rečemo tudi tendonitis, povzroči pa nenehen pritisk, draženje in posledično vnetje tetive.
Športi, kjer je sindrom Ahilove tetive pogosto prisoten, so tenis, košarka, nogomet, rokomet in odbojka. Sindrom preobremenitve Ahilove pete pa je pogost tudi pri fizičnih delavcih, kjer so značilni ponavljajoči se gibi z zunanjo dodatno silo.
Trn v peti je posledica ponavljajoče se obremenitve pete. Do tega privede staranje in prekomerna teža, ki navpično pritiska na mehko tkivo pod petnico, kjer se začnejo degeneracijski procesi maščobnih blazinic pod peto, ki sicer blažijo udarce. Trn tako nastane, da telo nadomesti funkcijo obrabljenega tkiva in da bi omililo silo mišice in obdajajoče tkivo.
Na pojav same bolečine pri trnu v peti pa vplivajo tudi drugi dejavniki: način hoje, elastičnost tkiv, debelina maščobnih blazinic, obutev… Trn v peti se v večini primerov pojavi pri populaciji nad 40 let, povečini dejavniki tveganja pa so prekomerna teža, artritis in sladkorna bolezen. Ahilova tetiva se zdravi z raznimi terapijami, ki jih boste s fizioterapevtom prilagodili glede na individualno poškodbo. Ahilova tetiva se zdravi nekaj tednov.